ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Η Αθήνα γίνεται η πιο ισχυρή πόλη




a>
Ερωτήσεις - απαντήσεις

1.     Πότε και από ποιες ελληνικές πόλεις ιδρύθηκε η Α΄ Αθηναϊκή συμμαχία;
Η Α΄ Αθηναϊκή συμμαχία ιδρύθηκε το 478 π.Χ. από πολλές παραθαλάσσιες και νησιωτικές πόλεις και είχε επικεφαλής την Αθήνα.
2.     Πώς ήταν οργανωμένη η Α΄ Αθηναϊκή συμμαχία;
Όλες οι πόλεις – μέλη της συμμαχίας είχαν ίσα δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις και καθεμιά έπρεπε να δίνει χρήματα ή πλοία για το συμμαχικό στόλο. Οι αντιπρόσωποι των πόλεων συνεδρίαζαν στο ιερό νησί της Δήλου, γι’ αυτό η συμμαχία ονομάστηκε Δηλιακή. Τα χρήματα διαχειρίζονταν 10 Αθηναίοι που ονομάζονταν ελληνοταμίες. Την οργάνωση των συμμάχων και τη ρύθμιση των υποχρεώσεών τους ανέλαβε ο Αριστείδης, ο οποίος τα κατάφερε τόσο καλά, που από τότε ονομάστηκε δίκαιος.
3.     Ποιες σημαντικές νίκες πέτυχε ο συμμαχικός στόλος εναντίον των Περσών και ποιο το αποτέλεσμα αυτών;
Ο συμμαχικός στόλος με αρχηγό τον Κίμωνα επιτέθηκε εναντίον των Περσών, τους οποίους τελικά νίκησε στον Ευρυμέδοντα ποταμό. Λίγο αργότερα οι Αθηναίοι πραγματοποίησαν εκστρατεία στην Κύπρο, στην οποία σκοτώθηκε ο Κίμωνας. Οι Αθηναίοι συνέχισαν τη Μάχη χωρίς τον αρχηγό τους και νίκησαν. Οι επιτυχίες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να υπογράψουν οι Πέρσες ειρήνη, με την οποία οι ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας εξασφάλισαν την ελευθερία τους.   
4.     Πώς η Αθηναϊκή συμμαχία μετατράπηκε σε Αθηναϊκή ηγεμονία;
Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η μεταφορά του συμμαχικού ταμείου από τη Δήλο στην Αθήνα και η κυριαρχία των αθηναϊκών πλοίων σε όλη τη Μεσόγειο. Η δύναμη αυτή έκανε τους Αθηναίους να φέρονται αυταρχικά στις συμμαχικές πόλεις, γεγονός που τις δυσαρέστησε.
5.     Ποια ήταν η αντίδραση της Σπάρτης στην εξέλιξη της Αθηναϊκής συμμαχίας;

Η αύξηση της δύναμης της Αθήνας προκάλεσαν ανησυχία και αντιζηλία στη Σπάρτη. Γι’ αυτούς τους λόγους αποφάσισε να πάρει με το μέρος της τις δυσαρεστημένες πόλεις.